Gimle-kräftor
- 2 L vatten / tjog kräftor
- 0,75 dl grovsalt utan jod / tjog kräftor
- Mycket krondill (gärna mer)
- 1 sockerbit / tjog kräftor
- 1 dl Porter / tjog kräftor
- 1 vitlöksklyfta / tjog kräftor
1. Skär av stjälkarna på dillen och krossa dem. Bind ihop dem med t.ex. ett bomullssnöre och lägg dem tillsammans med övriga ingredienser i grytan med kokande vatten.
2. Låt alltsammans koka i 10-15 min. Ta bort dillen och låt det börja stormkoka igen.
3. Tillsätt kräftorna 5-10 i taget. När de flyter upp till ytan, ta upp dem och lägg åt sidan. Gör så tills alla kräftorna har fått ett första uppkok.
4. Låt vattnet koka upp igen. Lägg i kräftorna och ny krondill.
5. När det börjat koka på nytt, låt det koka i ca 5-8 min beroende på storleken på kräftorna.
6. Kyl kastrullen med kräftor o lag så snabbt som möjligt
Kräftor från Boxholm
- 6 liter vatten
- 3dl grovt salt
- 1 gul lök
- Honung eller 10-12 sockerbitar
- Mycket dillkronor
- Upp till 50 kräftor
1. Koka upp alltihop med en rejäl knippa krondill.
2. Koka ca tio minuter
3. Ta upp dillen
4. Stormkoka och tippa i kräftorna snabbt
5. Lägg i en ny omgång dill och lägg på locket
6. Koka på svag värme efter uppkok. Koktiden är 8-12 minuter, beroende på hur mycket kräftor som kokas
7. Kyl kräftorna direkt. Ställ ner kastrullen i kallt rinnande vatten
8. Ställ kastrullen svalt över natten, gärna i jordkällare.
9. Ät och njut!