KRÄFTRECEPT

         Dela gärna med Dig av Dina bästa kräftrecept. Använd fliken "Kontakt"                  

Gimle-kräftor

 

  • 2 L vatten / tjog kräftor 
  • 0,75 dl grovsalt utan jod / tjog kräftor
  • Mycket krondill (gärna mer)
  • 1 sockerbit / tjog kräftor
  • 1 dl Porter / tjog kräftor
  • 1 vitlöksklyfta / tjog kräftor 

 

1. Skär av stjälkarna på dillen och krossa dem. Bind ihop dem med t.ex. ett bomullssnöre och lägg dem tillsammans med övriga ingredienser i grytan med kokande vatten.

2. Låt alltsammans koka i 10-15 min. Ta bort dillen och låt det börja stormkoka igen.

3. Tillsätt kräftorna 5-10 i taget. När de flyter upp till ytan, ta upp dem och lägg åt sidan. Gör så tills alla kräftorna har fått ett första uppkok.

4. Låt vattnet koka upp igen. Lägg i kräftorna och ny krondill.

5. När det börjat koka på nytt, låt det koka i ca 5-8 min beroende på storleken på kräftorna.

6. Kyl kastrullen med kräftor o lag så snabbt som möjligt

Kräftor från Boxholm

 

  • 6 liter vatten
  • 3dl grovt salt
  • 1 gul lök
  • Honung eller 10-12 sockerbitar
  •  Mycket dillkronor
  • Upp till 50 kräftor

 

1. Koka upp alltihop med en rejäl knippa krondill.

2. Koka ca tio minuter

3. Ta upp dillen

4. Stormkoka och tippa i kräftorna snabbt

5. Lägg i en ny omgång dill och lägg på locket

6. Koka på svag värme efter uppkok. Koktiden är 8-12 minuter, beroende på hur mycket kräftor som kokas

7. Kyl kräftorna direkt. Ställ ner kastrullen i kallt rinnande vatten

8. Ställ kastrullen svalt över natten, gärna i jordkällare.

9. Ät och njut!